User Tools

Site Tools


lorong_basikal

Lorong Basikal dan Pejalan Kaki di B.B.Bangi

Dirujuk oleh

Perihal Lorong Basikal

Pada tahun 1980-an, terdapat beberapa batang jalan khas untuk pejalan kaki dan penunggang basikal serta motosikal yang menjadi penghubung di antara seksyen-seksyen awal di Bangi. Namun penggunaannya semakin berkurangan, sehingga hampir terbiar kini: “Pada mereka yang lahir dan pernah bersekolah di Sekolah Rendah Bandar Baru Bangi (Jalan 2), Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Bangi (Jalan 2), Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Bangi (Jalan 3) sekitar tahun 1980an dan 1990an pasti tahu tentang kewujudan terowong ini. Ianya menjadi laluan pejalan kaki, penunggang basikal dan motosikal sebagai jalan pintas sama ada dari Seksyen 3 dan 4 ke Seksyen 1 dan 2 atau sebaliknya (bagi orang lama di Bandar Baru Bangi sebutan Fasa lebih selesa dari Seksyen).” (Gedung Minda Botak, Oktober 18, 2020: |"Terowong Lagenda Bandar Baru Bangi").

Lorong-lorong yang terbiar ini kemudiannya ditumbuhi rumput dan belukar. Pada September 2010, sebahagiannya diubah menjadi jalan laluan kereta: “Kerja-kerja menaiktaraf jalan asalnya untuk pejalan kaki dari jalan 1/3K, ke Jalan ke Sekolah Rendah Kebangsaan Jalan Dua dan ke Sekolah Menengah Bandar Baru Bangi. Dulu jalan untuk pejalan kaki ini diatur slab dua hala. Permukaan jalan ini ditumbuhi rumput. Kini sejak awal September 2010 jalan ini dinaiktaraf. Dua minggu dulu jalan ini diratakan dengan batu-batu krikil dan mulai semalam (21 September) mulai ditarkan. Sesungguhnya dengan siapnya jalan ini memudahkan anak-anak ke Sekolah dan hubungan antara Jalan 2 ke Seksyen Satu.” (Dr Shafie Abu Bakar, 22 September 2010: |"Lanjutan Zon Bersih Bandar Baru Bangi")
Lorong pejalan kaki asal di sebelah kanan.Lorong pejalan kaki asal di sebelah kanan.Penurapan selesai.
Tinggalan lorong pejalan kaki yang asal di Seksyen 1 ketika masih kelihatan, sebelum ianya diturap sepenuhnya. (Sumber gambar: Dr Shafie Abu Bakar, 22 September 2010: |"Lanjutan Zon Bersih Bandar Baru Bangi").

Belukar di lorong pejalan kaki Seksyen 3, menghala ke Seksyen 2Terowong pejalan kaki Seksyen 3Lorong pejalan kaki Seksyen 3Lorong pejalan kaki Seksyen 3Terowong pejalan kaki Seksyen 3 di waktu malamBahagian dalam terowong pejalan kaki Seksyen 3 di waktu malamPandangan dari terowong pejalan kaki Seksyen 3, menghala ke Seksyen 2, di waktu malamPandangan dari penghujung lorong pejalan kaki Seksyen 3, di waktu malam
Tinggalan lorong pejalan kaki di sekitar terowong yang menghubungkan di antara Seksyen 2 dan 3. (Sumber gambar: Mazwan Johar @ Facebook, 18 Oktober 2020: |"PEMULIHAN TEROWONG BERHANTU DI SEKSYEN 2 BBB").

Suatu kajian telah dibuat bagi mengenalpasti punca-punca penduduk Bandar Baru Bangi tidak memilih untuk berjalan kaki atau menunggang basikal dalam kegiatan harian mereka: “Hasil kajian menunjukkan kumpulan faktor yang amat mempengaruhi keinginan menggunakan kenderaan tidak bermotor adalah faktor halangan iaitu cuaca dan jarak perjalanan (10.879), keperluan asas yang tidak disediakan (1.945), keadaan laluan (1.589), persekitaran (1.142) dan halangan perundangan (1.044). Manakala faktor kedua yang mempengaruhi mempengaruhi keputusan untuk memilih kepada kenderaan tidak bermotor adalah faktor kesenangan (2.233), galakan (1.401) dan keselamatan (1.002). Manakala faktor yang paling rendah mempengaruhi keputusan untuk bertukar kepada penggunaan kenderaaan tidak bermotor ialah faktor sekatan iaitu tiada kemudahan untuk kenderaan tidak bermotor (1.302). Hasil kajian ini memberi implikasi bahawa elemen kesenangan dan kesejahteraan kepada pengguna perlu diberi keutamaan dalam membentuk polisi ke arah penggunaan kenderaan tidak bermotor di Malaysia.” (Muhamad Razuhanafi Mat Yazid, Muhamad Nazri Borhan, Rozmi Ismail @ Akademika, 88 (1), m.s. 209-224, 2018: |"Faktor analisis pendorong dan penghalang kepada kenderaan tidak bermotor di Bangi").

Pengakuan penting: Kami bukan ahli sejarah! Sila klik di sini untuk penjelasan lanjut.

Pengakuan penting: Kami bukan ahli sejarah! Sila klik di sini untuk penjelasan lanjut.

lorong_basikal.txt · Last modified: 2021/12/16 02:31 by sazli